Fed kararı, Çin’in imalat faaliyetleri, yurt içi enflasyon ve dış ticaret verileri: Piyasalarda neler oluyor?
Investing.com – ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Fed’in hafta sonunda alacağı çok önemli politika kararının ön plana çıktığı bir haftada karışık bir seyir izledi. Öte yandan ekonomiye yön vermek Tırtıl( KEDİ Çin’in büyümesinde toparlanma umutları, şirketin üç aylık faydalarını açıklamaya hazırlanırken hayal kırıklığı yaratan imalat faaliyeti verileri nedeniyle söndü. Yurt içinde üretici enflasyonu yüzde 78 artarken, ithalat ve ihracat azaldı.
1. Fed toplantısı öncesinde vadeli işlemler karışık
ABD hisse senedi vadeli işlemleri, yatırımcıların iki günlük Fed toplantısına hazırlanması ve önceki oturumdaki rahatlama rallisini değerlendirmesiyle karışık bir seyir izledi.
Dow%0,3, S&P 500Yüzde 0,2 oranında arttı Nasdaq 100çoğunlukla değişmedi.
Wall Street’te ana endeksler dün yükselişle kapanırken, özellikle S&P 500 %1,2 artışla Ağustos sonundan bu yana en büyük tek günlük artış oldu. 30 hisseden oluşan Dow Jones Endüstriyel Ortalamasıve teknolojiyle dolu Nasdaq Kompozitendeksler sırasıyla %1,6 ve %1,2 arttı.
Son düşüşlerin ardından görülen hafif toparlanmaya rağmen, ayın son işlem gününe girerken ana endeksler Ekim ayını kırmızıda tamamlama yolunda ilerlemeyi sürdürüyor.
2. Fed toplantısı zorlu haftaya damgasını vurdu
Federal Açık Piyasa Komitesi’nin iki günlük toplantısına bugün başlaması planlanırken, bu toplantının yoğun geçen haftanın en önemli gündem maddesi olması bekleniyor.
Investing.com Fed Oranı İzleme Aracı Politika yapıcıların Çarşamba günü Fed fonlama hedef oranını %5,25 ila %5,5 seviyesinde değiştirmeden bırakacakları tahmin ediliyor. Piyasalar faiz oranlarının izleyeceği yolu anlamaya çalışırken, dikkatler muhtemelen Fed’in politika açıklaması ve Fed Başkanı’nın yorumlarında olacak. Jerome PowellYorumlarına odaklanılacak.
Powell daha önce merkez bankasının ana hedefini çevreleyen “eski ve yeni” belirsizlikler konusunda uyarıda bulunmuştu: ideal olarak politikayı Amerikan ekonomisinde erimeye yol açabilecek bir seviyeye kadar sıkılaştırmadan enflasyonu kontrol etmek. Artan ABD Hazine tahvil getirileri, beklenenden güçlü ekonomik rakamlar ve Orta Doğu’da artan düşmanlıklar, yetkililerin şimdi ele alması gereken sorunlardan sadece birkaçı.
Bu hafta yeni bir politika duyurusu açıklayan tek merkez bankası Fed değil. Japonya Merkez Bankası Salı günü borçlanma maliyetlerini ultra düşük seviyelerde tutarken getiri eğrisi kontrolleri etrafındaki söylemi değiştirdi. İngiltere Merkez Bankası nihai faiz oranı kararını Perşembe günü açıklayacak.
3. Caterpillar ve Pfizer rapor verecek
Hafriyat devi Caterpillar ve ilaç üreticisi Pfizer( PFE) üç aylık raporunu açıklayacak.
Dünyanın en büyük inşaat ve madencilik ekipmanı üreticisi Caterpillar, ağır makinelere olan güçlü talep sayesinde Ağustos ayında tüm yıl faaliyet marjının tahmin aralığının üst sınırında olacağını tahmin etmişti.
Ancak bazı analistler, ipotek oranlarındaki artışın Caterpillar’ın inşaat işinin önemli bir bölümünü oluşturan konut giderleri üzerinde baskı yaratabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi.
İlaç grubu, New York merkezli Pfizer için üçüncü çeyrek raporu öncesinde, COVID-19 aşı ve tedavilerinin beklenenden düşük satışları nedeniyle yıllık gelir tahminini %13 oranında düşürmüştü.
Pandemi sonrasında aşılama oranlarındaki düşüş ve genel nüfusta bağışıklıktaki artış, şirketin COVID-19 aşısı için bir zamanlar yaklaşan kıyamet gününün sona ermesine katkıda bulundu. Aşı daha önce gelirlerin 2021 ve 2022’de rekor seviyelere çıkmasını sağlamıştı.
Öte yandan bugünkü bilanço listesinde çip üreticisi Advanced Micro Devices ( AMD) ve Caesars Entertainment ( CZR) gecerli.
4. Çin’in fabrika faaliyetlerinde daralma
Çin’in imalat faaliyetleri Ekim ayında beklenmedik bir şekilde daraldı ve bu durum dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yeni ortaya çıkan toparlanma umutlarını zayıflattı. Yerel işletmeler, kötüleşen yerel ve yurt dışı talebin baskısıyla karşı karşıya kalmaya devam etti.
Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim ayında 49,5 oldu. Endeksin 50’nin altında olması daralmaya işaret ediyor.
Figür; Büyümenin geçen ay görülen 50,2 seviyesinde istikrarlı kalacağı yönündeki beklentiler boşa çıktı; bu, ülkenin Kovid-19 sonrası yavaşlayan toparlanmasını canlandırmak için daha fazla eylem çağrısıyla karşı karşıya kalan hükümet yetkilileri için bir darbe oldu.
Çin’in imalat PMI değeri 2023’te şimdiye kadarki 10 ayın altısında daraldı.
5. Ham petrol keskin düşüşün ardından toparlanıyor
Petrol fiyatları çalkantılı bir seansın ardından toparlanmak üzere yükseldi, ancak en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’de yakıt talebinin yavaşladığına dair korkuların ülkenin beklenenden zayıf gelen fabrika faaliyeti verileriyle daha da artması nedeniyle kazançlar sınırlı kaldı.
WTI%0,7 artışla 82,92 dolardan işlem görüyordu. Brent%0,7 artışla 86,92 dolara yükseldi.
Yatırımcıların bu haftaki bir dizi önemli ekonomik olay, özellikle de Fed’in faiz oranlarına ilişkin kararı öncesinde son karlarını nakde çevirmeyi tercih etmesiyle piyasa yaklaşık %3 düştü.
İsrail ile Hamas arasındaki savaşın petrol zengini bölgede daha geniş bir çatışmaya dönüşmesinden endişe duyan yatırımcılar, Orta Doğu’daki şiddete odaklanmayı sürdürüyor.
6. Yurt içi hizmet üreticisi enflasyonu artarken dış ticarette düşüş yaşandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hizmet üreticisi fiyat endeksi verileri Paylaşıldı. Buna göre, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,70, bir önceki yılın Aralık ayına göre %72, bir önceki yılın aynı ayına göre %78,46 ve on iki aylık döneme göre %78,46 olarak gerçekleşti. -aylık ortalamalar. Yüzde 78,63 arttı.
diğer taraftan TÜİK ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyleGenel ticaret sistemi kapsamında üretilen süreksiz dış ticaret bilgileri ile karşılaştırıldığında, ihracat2023 yılı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azalarak 22 milyar 490 milyon dolar, ithalat ise yüzde 14,6 azalarak 27 milyar 501 milyon dolar olarak gerçekleşti.
TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, Eylül ayında Dış ticaret açığıGeçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,8 azalarak 9 milyar 607 milyon dolardan 5 milyar 12 milyon dolara geriledi.